Top
Raftrek Adventure Travel / Pustolovni turizam  / Dnevnik jednog zaljubljenika: Khumbu

Treking izlet u Everest regiji

Za mene zaljubljenika u Nepal i njegove planinske masive jedna sasvim posebna avantura. Nakon podosta odrađenih treking izleta u Nepalu, prvotni plan bilo je prehodati “Three pases” trek. Ali kako to obično biva, plan se sa svakim novim skretanjem izmjenio. U 19 dana treking izlet-a Mica i ja smo zajedno izgubili 21 kg što dosta govori o sveukupnoj težini, kako nas tako i planine.

Iz Kathmand-u smo letili za Luklu, što je samo po sebi posebna avantura. Taj mali avion koji prima 15-tak ljudi, svega malo širi i duži od nekog prosječnog automobila srednje veličine na svaki zapuh vjetra zapleše neki svoj ples. Sva sreća pa taj ples traje 30 minuta. A onda se odjednom ukaže pista u Lukli koja je duga 750 m, nagnuta i stoji nad provalijom. Naravno naknadno smo saznali da se taj aerodrom stavlja među najopasnije u svijetu.

treking izlet Nepal

Pogled sa Kalapatar, Lothse i Mt Everest

Naš treking izlet je izgledao ovako:

1. Dan: Let iz KTM-a do Lukle. Red leta je kad se koji avion vrati iz Lukle i obrnuto, pa se može desiti da let bude odgođen za nekoliko dana. Po dolasku u Luklu dogovaramo nosača, plaćamo lokalnu taksu i krećemo sa trekom. Lukla-Phakding 2800 m.
2. Dan: Bez prevelike žurbe lagano nakon doručka krećemo prema Namche Bazaru. U Mojo-u plaćamo jos jednu taksu jer se Khumbu regija po tom pitanju malo osamostalila.

3. Dan: Aklimatizacija u Namcheu 3440 m. Hodnje po okolici i uživanje u poslije podnevnoj i večernjoj atmosferi. Stvarno čaroban gradić koji ima sve (dučkasi, hoteli, pekara, banka, super večernji život, kino projekcije po pojedinim pubovima) a nema ceste što je najzanimljivije. Samo zbog njega bi se isplatilo doći u to područje.

Nepal treking izlet

Kamo ići, kuda poći

Aklimatizacija u Namcheu

4. Dan: Lagani dan od Namchea do Thame-a 3800 m. Zatim jos malo hodnja do samostana i prođe dan. Thame dolina je mirna bez previše hodača koji najviše idu prema EBC-u ili Gokyo-u.
5. Dan: Thame-Lumde 4400 m. Još uvijek pratimo Bhote Khosi rijeku i nekadašnju trgovačku rutu sa Tibetom koju su Kinezi zatvorili prije 6 g.
6. Dan aklimatizacije 3 h treka do obliznjeg vrha 5000 m. Uglavnom lagani dan.
7. Dan: Lumde-Gokyo na red je došao prvi prijevoj na putu do Gokya, Renjo La 5350 m. Poprilično težak i dugačak dan. Pošto smo po običaju krenuli poprilično kasno na prijelaz smo došli kasno poslijepodne. Nakon 30 min odmora su odjednom naišli oblaci i vjetar te je počeo padati snijeg. Gokyo nam je nestao iz vidnog područja.  Spuštanje po siparu na kraju teškog dana je bio bolan za koljena.  Gokyo je prekrasno mjesto/selo na jezeru.  Gokyo Ri vrh je dobar aklimatizacijski trek do 5360 m sa kojeg je pogled veličanstven.
Pustolovni treking izlet u Nepal

Gringosi na passu

Ledenjaci, prijevoji i beskrajni dani

8. Dan: skretanje sa standardne rute i odlazak do jezera 3, 4 i 5, te uspon na jedan vrh sa kojeg se sjajno vide vrhovi i jezera.
9. Dan: 2-3 h hoda do Draganga kroz labirint nekad ledenjaka, a sada samo nagurane mase stijena i kamenja. Tamo smo odlučili ostati jer nije bilo nikoga pa nam je mirna atmosfera ugodno sjela. U lodgu smo upoznali sherpu koji je sa 18 g bio na Everestu i proveli nekoliko sati u skroz zanimljivoj čakuli.
10. Dan: Dragang-Dzongla 4830 m. Preko Cho La prijevoja 5420 m, bio je to poprilično zanimljiv dan i dobra škola za mene. Bezbolno smo došli do uspona. Odlučio sam se na brzi uspon na vrh prijevoja, pa umjesto predviđenih 2,5 h, skratio sam na 1:15 h ne sluteći što ce se desiti. Dug i strmi uspon, a sa druge strane nas je dočekao ledenjak. Morali smo proći 100 m leda. Tijekom noći stresla me je visinska, do te mjere da sam morao ispovraćati tekućinu koja mi se nakupljala, sve to uz otežano disanje. Cijelu noć sam proveo loveći zrak…najteža noć, užas.

11. Dan: Dzongla-Lobuche 4910 m, beskrajan dan. Nakon neprospavane noći jedva sam/smo se dovukli do Lobuchea. Napustili smo mirno područje i došli na najkomercijalniji trek u Nepalu. Ako se ikad netko nađe na ovom području, preporučam da se ne zadržava u Lobuche-u. Mjesto gdje se spajaju trekovi (ebc i three passes) i gdje jednostavno radi masovne izmjene ljudi nema topline.

Prekrasni vidici na Gorak Shep treking izletu

Prekrasni vidici na Gorak Shep treking izletu

Veličanstveni pogledi

12. Dan: Odmor bez ikakvih aktivnosi proveden u Lobuche-u. Vjetrovito i prašnjavo, no da nas dan prije, nije shrvao umor nebi ostali ovdje, ali sta je tu je. Pošto smo imali previše vremena za sebe pa i za mudrovanje odlučili smo da umjesto trećeg prijevoja idemo do Gorkashep-a 5260 m. Gdje ćemo nakon uspona na Kala Patthar 5550 m provesti noć.
13. Dan: Lobuche-Gorkashep-Kala Patthar 5550 m. Gorkashep mjesto koje se nalazi u maloj udolini na 5200 i nešto metara na mjestu gdje je nekad bilo jezero. Sad je samo pješčana dolina, vjetar puše bez prekida, a noću je temperatura -20 i više. Sve zajedno izgleda kao neka svemirska stanica na jednom od planeta. Od tamo smo se uspenjali na Kala Patthar sa kojeg je pogled veličanstven na Everest, Lhotse, Nputse, Ama Dablam, i Khumbu ledenjak.
14. Dan:  Gorkashep-Pheriche 4240 m. Nismo imali želju ući u kolonu i posjetiti bazni kamp. Te smo odlučili krenuti prema dolje. Lobuche smo samo projurili i nakon nekoliko sati stigli smo u Pheriche-a. Lijepo mjesto sa odličnim lodgevima i dobrom atmosferom.

Dolina kojom prolazimo na treking izletu

Thame dolina

Bliži se kraj još jednoj divnoj pustolovini

15. Dan: Pheriche-Pangboche 3930 m. Brzo smo došli do Pangbochea pa smo se zaletili do Ama Dablam baznog kampa.  Za što nam je trebalo u oba smjera 4 h.
16. Dan: Pangboche-Namche, poprilično dug dan do omiljenog nam Namchea. Ali se isplatilo. Ugodna atmosfera gradića, poznati lodge i odlična kuharica/gazdarica u lodgu.
17. Dan: Namche Bazar, smudanje po gradu, kava, hamburger, piva u pubu, kino projekcija, piva, piva….
18. Dan: Namche-Lukla, hodanje, hodanje i samo hodanje 5 h i evo nas ponovno u Lukli. Let smo imali za dva dana pa smo sređivali kartu za slijedeći dan, pomogao nam je sherpa kod kojeg smo spavali.
19. Dan: Nakon gungule i preslagivanja letova, dosao je red na jos jednu avanturu u mini avionu. Nakon 30 min leta smo bili u KTM-u.

Suma summarum, prekrasan treking izlet i područje gdje se ponovo vračam, do godine. Namaste!

Zadnje zrake sunca, Lobuche

Zadnje zrake sunca, Lobuche

Priča je vrlo jednostavna. Davor je došao na jedan od hrvatskih rafting izleta 1994. godine i 15 godina kasnije započeo svoju vlastitu tvrtku pod nazivom Raftrek. Svoje sveobuhvatno iskustvo je skupljao na svjetskim poznatim rijekama IV i V stupnja divlje vode. Bio je na dva Svjetska prvenstva i nekoliko Europskih prvenstava u raftingu. Vlasnik je Instruktorske IRF – licence (IRF – Internacionalna Rafting Federacija). Obožava provoditi vrijeme u prirodi, voditi rafting i kajak izlete na hrvatskim rijekama, no također strastveno uživa u penjanju i planinarenju.

Nema komentara

Odgovori: