Top
 

Zadar

grad Zadar, izložba na otvorenom

ZADAR

Zadar je intrigantan grad. Nije prenapučen čak niti ljeti za vrijeme turističke sezone. Zadar ima dvije jedinstvene atrakcije. Spektakl zvuka Morskih orgulja i svjetla Pozdrava Suncu. Jednostavno treba vidjeti i čuti kako bi se uvjerili da takvo što postoji. U posljednjih nekoliko godina, grad Zadar je postao izložba na otvorenom. Privlačeći ljude iz svih demografskih struktura, stvarno ga se isplati vidjeti i doživjeti.

Do njega možete lako doći kvalitetnim i uređenim cestama, zračnim, morskim ili željezničkim prometom. Bogat je atrakcijama, izuzetan po materijalnoj i duhovnoj kulturi, poznat po jedrenju, originalan u turizmu, dobro razvijen i poseban. Nastao je oko rimskog foruma, grada unutar očuvanih zidina, grada starohrvatskih spomenika. Pun je arhiva, muzeja i knjižnica, čuvar književnog i glazbenog blaga; to je grad s najstarijim sveučilištem u Hrvata (1396). Davno prije, to je bilo mjesto gdje je nastao prvi hrvatski roman i prve novine na hrvatskom jeziku.

Grad starohrvatskih spomenika

Morske orgulje se nalaze u blizini stare gradske luke, u sklopu zadarske rive, te ćete ih raspoznati kao različito oblikovan dio obale koji se sastoji od nekoliko stepenica koje se spuštaju u more. Kamene stepenice protežu se na sedamdesetak metara obale. Podijeljenih u sedam desetmetarskih sekcija, ispod kojih je, na razini najnižeg mora oseke, okomito na obalu ugrađeno 35 polietilenskih cijevi. Različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu do obalnog popločenja i završavaju u kanalu (servisnom hodniku). Zrak potisnut valom vodi se iz šireg u uži profil, kako bi dobio ubrzanje i proizveo zvuk u sviralama (LABIUMI – zviždaljke) smještenim u hodniku ispod obalne šetnice, odakle zvuk (kroz mistične otvore u kamenu) izlazi u prostor šetnice. Instrument ima sedam klastera po pet biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja.

Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama, čiji je autor i interpret sama priroda.

Aktivnosti u oklolici