Top
 

Nacionalni park Plitvička jezera

Plitvička jezera na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine.
Raftrek Adventure Travel / Nacionalni park Plitvička jezera

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA

Jedan od najstarijih nacionalnih parkova jugoistočne Europe i najveći nacionalni park u Hrvatskoj. 1979. Nacionalni park Plitvička jezera je dodan na popis UNESCO-ve Svjetske baštine. Nacionalni park je proglašen 1949. godine i nalazi se u planinskom krškom području centralne Hrvatske, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Važna cesta koja povezuje sjever i jug prolazi kroz područje parka te povezuje hrvatsku unutrašnjost s jadranskim priobaljem. Zaštićeno područje proteže se na 296.85 četvornih kilometara (73, 350 hektara). Oko 90% ovog područja pripada Ličko-senjskoj županiji dok preostalih 10% pripada Karlovačkoj županiji.

Osnovne vrste kamena su vapnenac i dolomit. Formiranje reljefa posljedica je brojnih zbivanja u geološkoj prošlosti koje su se dogodile na velikom području Dinarida tijekom formiranja planinskih lanaca kao što su današnji Velebit, Velika i Mala Kapela i Lička Plješevica. Ovo područje je nastalo pomicanjem i izdizanjem velikih kamenih blokova, razbijenim regionalnim i lokalnim rasjedima. Tijekom pleistocena voda prodire u stjenovito dno i urezivanjem formira postupno današnji reljef.

Svake godine, park posjeti više od 1,1 milijuna posjetitelja

Stoljećima, voda je promijenila vapnenac, a time i krajolik ovog područja. Rastuće sedrene barijere usporile su i zadržale tekuću vodu. Ove ‘brane’ kontinuirano rastu u visinu. Boja jezera je smaragdno zelena ili tirkizna. Na području Donjih jezera ima 20 krških špilja. Jezera pokrivaju površinu od 217 ha i nalaze se na 5 rijeka: Korana, Crna, Bijela, Plitvice i Rječica. Područje nastanjuju jeleni, medvjedi, vukovi, divlje svinje i rijetke vrste ptica. Nacionalni park Plitvička jezera pokriva ukupnu površinu od 300 četvornih kilometara, dok se jezera nadovezuju na ukupnoj udaljenosti od 8200 metara.

Aktivnosti u okolici