Top
 

Dubrovnik

Najljepši svjetski stari grad

DUBROVNIK

Biser Jadrana, dio je UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Dubrovnik je od najljepših svjetskih starih gradova. Njegova okolica obiluje poviješću i prirodnim raznolikostima. „Biser Jadrana “, smješten na dalmatinskoj obali, postao je važna mediteranska pomorska sila od 13. stoljeća nadalje. Iako teško oštećen u potresu 1667. godine, Dubrovnik je uspio sačuvati prekrasne gotičke, renesansne i barokne crkve, samostane, palače i fontane. Opet oštećen 1990. od strane oružanih sukoba, sada je jedan od prioriteta restauracijskih programa koje koordinira UNESCO.

Proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske i naknadna srpska agresija na hrvatskom teritoriju, rezultirali su napadom na grad opasan zidinama u listopadu 1991. Srbi i Crnogorci su željeli osvojiti i uništiti regiju, napadajući do tada nikad viđenom destruktivnom silom. Dubrovačka regija je okupirana i značajno devastirana. U 8-mjesečnoj opsadi, sam grad je više puta bombardiran. Najbrutalnije razaranje dogodilo se 6. prosinca 1991. Danas je ratom razoreno kulturno nasljeđe restaurirano i privlači turiste iz svih dijelova svijeta.

Najljepši svjetski stari grad

Obala je prelijepa, načrčkana uvalama, plažama, strmim liticama i brojnim šumarcima. Postoji velika raznolikost flore, pretežno čempresa, borova i maslina, kao i vinograda, plantaža limuna i naranči – zajedno s aromatičnim biljem i cvijećem, uključujući i egzotične biljke kao što su palme, agave i kaktusi stvaraju poseban ugođaj. Ljubitelji prirode ovdje će pronaći pravi mediteranski krajolik, a ljubitelji jedrenja otkriti prekrasno more i marine. Dubrovnik je atraktivan u bilo koje doba godine jer je grad hotela, prelijepe okolice, zavidnog ekološkog standarda – usmjeren na turizam.

Aktivnosti u oklolici